W sytuacji pszenicy najlepiej spisują się te pszenice z rodziny strączkowatych i oleistych.

Pszenica jest najpopularniejszym ze zbóż i wyłącznie na terytorium Europy jej uprawa wynosi aż 47%. Pszenica potrzebuje najwyższej jakości gleby. Bardzo duże posiada także wybór stosownego przedplonu, a zatem rośliny, która wyrasta na polu przed zasianiem na nim tzw następczej rośliny. W przypadku pszenicy świetnie sprawdzają się te z rodziny strączkowatych i oleistych. Siewny materiał należy wcześniej bardzo dobrze przygotować, m.in. zabezpieczyć przed możliwą łamliwością źdźbła później.

W jaki sposób siać nasiona? Pierwsza zasada opowiada, żeby plony nie zostały w przyszłości zbyt gęsto porozmieszczane. Nasiona zbóż znajdujące się w glebie za siebie “walczą” o odpowiednią ilość wody oraz pozostałe składniki odżywcze (co jest uniemożliwione na przykład w warunkach suszy). W dodatku ciasne rozłożenie materiału siewnego przyczynia się do pojawienia rozmaitych chorób a oprócz tego ogranicza równomierny dostęp światła do zasianego zboża. Jeżeli termin wysiewu zbóż z określonych powodów się nieco opóźnił, liczbę nasion należy troszeczkę zwiększyć (mniej więcej 10-20% więcej niż przewiduje norma wysiewu w normalnym terminie). Siew zbóż, a zwłaszcza pszenicy powinien odbywać się na głębokości od dwóch do czterech cm. Odległość pomiędzy rzędami powinna natomiast wynosić 8-15 cm.

Pszenica jest bez wątpienia rośliną wymagającą i choć uprawa tego gatunki nie zalicza się do trudnych, to w ostatnich latach posiada na nią wpływ sporo aspektów, a przede wszystkim: szybkie i gwałtowne zmiany pogodowe i olbrzymie wahania temperatur, których kilkanaście lat temu nie zdołało się doświadczać w aż tak ogromnym stopniu

Więcej na: jaki jęczmień na przymrozki