Roszponka należy do grupy niskokalorycznych warzyw.

Właściwie każdy przeciętny człowiek spożywa nieodpowiednią liczbę owoców i warzyw w trakcie dwudziestu czterech godzin. Zazwyczaj ludzie zwyczajnie ich nie lubią, a czasem w ogóle nie widzą sensu ich je spożywać, jeśli zwykła sałata nie jest w stanie zaspokoić dużego głodu człowieka pracującego fizycznie. Powinno się jednakże zwrócić swoją uwagę na cudowne właściwości roszponki, które każdego przekonają do systematycznego wyciągania ręki po tę niepozorną roślinkę. Roszponka swoim wyglądem i kształtem przypomina tradycyjną sałatę, ale w zamian proponuje znacznie więcej drogocennych wartości odżywczych.

Roszponka zalicza się do grupy małokalorycznych warzyw. Podobnie jak każdą sałatę można jeść ją właściwie do woli, nie bojąc się grubnięcia. Ponieważ w warzywie tym nie ma jakoś dużo kcal. W 100 gramach tego warzywa znaleźć można około 21 kalorii. Mieści się w niej również duża ilość białka, podstawowego budulca umięśnienia, którego niedobór może często się objawiać spadkiem energetycznym. Roszponka wyróżniana jest natomiast przede wszystkim za posiadanie sporej ilości składników odżywczych. Jedząc ją systematycznie, można efektywnie ulepszyć swoją odporność poprzez uzupełnienie niedoborów wit C. Warzywo te to także niezastąpione bogactwo kwasu foliowego.

Tani produkt, który kryje w sobie bardzo dużą liczbę drogocennych witamin! Najlepsze właściwości roszponki są znane naprawdę niewielu osobom. A niewątpliwie należy je poznać i przemóc się do spożywania tej zielonej roślinki. Cudownie dopełni ona tradycyjne dania obiadowe i wszelkiego rodzaju sałatki.

Autor: http://dietlife.pl/poznaj-cudowne-wlasciwosci-roszponki/